Kulturforsvaret Logotype
START OM KULTURFÖRSVARET PODDGÄSTER PODD INSPIRATION KONTAKT

Poddgäster

2021 06 11

David Karlsson

David Karlsson

”Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst David Karlsson, idéhistoriker, förläggare, författare, kulturdebattör och en av grundarna av Nätverkstan i Göteborg. David talar om den svenska kulturpolitikens unika förmåga att kombinera spets och bredd. David Karlsson menar att det i årtionden rått konsensus vad gäller kulturpolitikens inriktning. Fram till i dag, då ett parti driver politik med ett innehåll som kommer från radikala högerfilosofer i Tyskland innan nazismen och där kulturen har en central roll. Dessa idéer framförs nu av SD via Steve Bannon, tidigare rådgivare till Donald Trump. David önskar sig att i valdebatten få veta vad konsten betytt personligen för politiker.” Till podden.


2021 06 08

Andreas Magnusson

Andreas Magnusson

Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst Andreas Magnusson, gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik, författare och krönikör i Magasinet Paragraf. Hör en berättelse om ett Hammarkullen som med sin mångkultur gav Andreas en fantastisk uppväxt. Nu skriver han en bok om hotet från den framväxande högerpopulismen som utnyttjar förorten som rekvisita i det politiska spelet. ”Om du tar bor kulturen ur samhället sliter du bort vår själ” säger Andreas bland annat. Till podden.


2021 06 04

Christer Nylander

Christer Nylander

Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst Christer Nylander, ordförande i Riksdagens kulturutskott och riksdagsledamot för Liberalerna Christer engagerar sig förutom i kulturpolitiken även i skolfrågor och är en varm förespråkare för folkbildningen. ”Kulturpolitiken måste byggas in i en större berättelse om vart vi vill med Sverige för såväl individ som samhälle, på längre sikt.” menar Christer Nylander. Till podden.


2021 05 31

Robert Uitto

Sahar Burhan

Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst Robert Uitto. Ordförande för Länsteatrarna i Sverige regionråd för kultur (S) i region Jämtland Härjedalen och ordförande för ABF i Jämtland. Robert har flera andra uppdrag kopplade till kultur och folkbildning. Lyssna på en oerhört engagerad konst och kulturförespråkare som brinner för såväl kulturskaparna som för publiken. - I hela landet. Till podden.


2021 05 28

Sahar_Burhan

Sahar Burhan

Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst Sahar Burhan, bild och form-konstnär och satirtecknare. Hon är utbildad vid Fakulteten för konst vid Damaskus universitet och driver nu Galleri Kameleont i Norrköping samt konstföreningen V.O.D.K.A.N. som stöttar främst invandrade konstnärer. Hör henne berätta om varifrån hon hämtar sin konstnärliga inspiration och vilka uttryck hon väljer. Lyssna också på en Syrisk/Svensk kvinnas syn på Svensk jämställdhet och villkor för konstnärer. Hör också, från en som vet, om vad som händer när konstnärlig frihet inskränks och hur det visar sig i samhällets alla delar. Länk till satir som nämns i podden. Till podden.


2021 05 21

Astrid Menasanch Tobiesson

Astrid Menasanch Tobiesson

Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst Astrid Menasanch Tobieson , regissör, dramatiker, skådespelerska och skribent, född i Spanien men bosatt i Sverige. Lyssna på en konstnär med kunskap om och erfarenhet av vad det vill säga att leva i ett samhälle där demokratin och yttrandefriheten snabbt försvinner och hur det särskilt drabbar konstnärer och journalister. Även om den som skriver befinner sig i ett annat land. Till podden.


2021 05 21

Marika Andersson

Marika Andersson

Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst Marika Andersson, rektor vid Lövgärdets skola i Göteborg. Marika har alltid intresserat sig för konst och kultur som konsument, men hon har också gått steppkurs och senast gått en skrivarkurs, ”Lärare skriver” på Biskops Arnö. Nu integrerar hon, i samarbete med lärarna på Lövgärdesskolan, konst och kultur i undervisningen och i skolmiljön. Lyssna på en engagerad och innovativ rektor med kloka tankar om skolan och dess möjligheter! Till podden.


2021 05 18

Stephen Langridge

STEPHEN LANGRIDGE

Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst Stephen Langridge, konstnärlig ledare vid Glyndebourne Opera och festival i Sussex, England. Stephen har regisserat på de stora operahusen i London, Chicago, Oslo, Stockholm m.fl. och under sex år varit konstnärlig ledare för GöteborgsOperan. Stephen är känd för sitt samarbete med Share Music i såväl Storbritannien som i Sverige. Han är också känd för att leda pedagogiska projekt med skolelever, med intagna på högriskfängelser i Berlin och UK och även för att leda teater och musikprojekt i Sydafrikanska townships på 1990-talet. Men aldrig i rollen som ”kolonisatör” utan som regissör med en önskan att se och lära mer om människor och omvärlden. Stephen ger också i podden en blick på Sveriges kulturpolitik från ett annat håll. Lyssna på en man som verkligen får dig att känna att opera är för alla! Samtalet förs på engelska. Till podden.


2021 05 14

Ann Marie Engel

ANN MARI ENGEL

Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst Ann Mari Engel. Kulturpolitiker (v) i Stockholm, ordförande i Skådebanan och tidigare generalsekreterare i dåvarande Teaterunionen med såväl nationella som internationella uppdrag knutna till det. Ann Mari är också filosofie doktor i teatervetenskap. Lyssna på en person som haft stor betydelse för svenskt konst och kulturliv under flera decennier. Till podden.


2021 05 07

Ulrika Gudmundsson Schönberger

ULRIKA GUDMONDSSON SCHÖNBEREGER

Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst Ulrika Gudmundsson Schönberger, projektledare för Musik i vård omsorg och hälsa på Musik i Syd. Ulrika är också sångerska som röstmässigt rör sig mellan visa och konstmusik och ger konserter årligen. Hon har deltagit två gånger i melodifestivalen, 1988 med gruppen ”All of a Sudden” och 1995 tillsammans med Göran Rudbo och hon har körat bakom artister som Lisa Nilsson, Dan Hylander och Louise Hoffsten. Hennes stora passion är att driva projekt där musiken ger såväl unga som äldre möjlighet till en bättre hälsa och att utvecklas som människor med hjälp av musiken. Ulrika har ett stort intresse för filosofi, sociologi och psykologi så om inte sången varit självklar hade hon blivit läkare. Till podden.


2021 05 03

Staffan Göthe

STAFFAN GÖTHE

Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst dramatikern, skådespelaren. och tidigare professorn vid teaterhögskolan i Malmö, Staffan Göthe. Han ser en möjlig öppning för ett djupare samtal mellan politiker och konstnärer/kulturarbetare som en nystart för ett värdigare samhälle efter pandemin. Till podden.


2021 04 30

Niklas Hjulström

NIKLAS HJULSTRÖM

Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst Niklas Hjulström, sedan 2016 teaterchef vid. Teater Västmanland. Efter examen vid Teaterhögskolan i Stockholm 1990 har han en lång karriär som skådespelare inom såväl teater som film/tv. bakom sig. Niklas har också varit chef för Angereds teater, konstnärlig ledare vid Folkteatern i Göteborg, regissör och ensemblechef vid Stockholms stadsteater samt hunnit med en karriär som sångare under artistnamnet Cue. Niklas arbetar utifrån principen ”Gräv där du står” och frågar publiken i alla åldrar om hjälp. Det ger honom stoff till berättelser om ögonblick som förändrat människors liv på ett eller annat sätt. Lyssna så får du veta mer om Niklas, om Västmanland och dess historia och förstås om Niklas syn på konst och kultur. Till podden.


2021 04 27

Magnus Aspegren

MAGNUS ASPEGREN

Kulturförsvaret presenterar stolt vår poddgäst Magnus Aspegren, VD för Riksteatern. tidigare VD för Folkoperan, VD/konstnärlig ledare för Norrlandsoperan och rektor för Operahögskolan. Magnus har tagit initiativ till #1000dagarkultur som Riksteatern driver i samverkan med ett antal aktörer för att visa på kulturens avgörande roll i vårt demokratiska samhälle. ” Till podden.

2021 04 16

Simon Norrthon

SIMON NORRTHON

Kulturförsvaret presenterar stolt veckans mångsidiga poddgäst Simon Norrthon. Simon är sedan 2018 förbundsordförande för Fackförbundet Scen&Film där han varit aktiv som ledamot i verkställande utskottet och haft ett antal uppdrag inom bl.a. upphovsrätt under många år. Simon är i grunden skådespelare, utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Han har arbetat på Unga Klara, inom film och tv IMDB och har de senaste åren varit anställd vid Kungliga Dramatiska Teatern. Han har även varit prefekt och lektor i skådespeleri vid Stockholms Konstnärliga Högskola. Simon beskriver sig själv som ”en glad kille på 54 jordsnurr”. Han vill att människor ska organisera sig och har en stark tilltro till konstens och kulturens demokratiska på- och inverkan på människa och samhälle. Till podden.


2021 04 09

Susanna Dahlberg

SUSANNA DAHLBERG

Denna vecka är jag stolt över att kunna presentera Susanna Dahlberg, VD för Regionteater Väst sedan 2013, som poddgäst. Susanna beskriver sig som ungen som själv fick tillgång till konst och kultur som barn. Hon har ägnat en stor del av sitt vuxna liv till att ge detsamma till barn och unga, bland annat på Backa Teater och nu på Regionteater Väst där hon också 2016 utsågs till Årets Chef i Västra Götalandsregionen, nominerad av sina medarbetare. Det var dessutom första gången en chef inom området kultur fick ta emot priset. Susanna har även skrivit den uppmärksammade uppsatsen om principen ”Armlängds avstånd” som hon hållit många föreläsningar om och som vi samtalar om i podden. Välkomna att lyssna! Till podden.


2021 04 01

Gunnar Bjursell

Gunnar Bjursell

Jag är mycket glad att kunna presentera vår första gäst i en serie poddar med syfte att föra in konst och kultur som en valfråga inför valet 2022. Han heter Gunnar Bjursell och är professor emeritus i molekylärbiologi och har tidigare forskat kring geners betydelse för folksjukdomar, såsom cancer och åderförkalkning. Det var en upplevelse av hur en konsert i vacker miljö en sommarkväll i Virserum i Småland i sällskap med en gammal musikervän påverkade honom rent fysiskt, som fick honom att börja kombinera sina forskarkunskaper och sitt livslånga kulturella intresse. Under de senaste femton åren har han engagerat sig i det framväxande forskningsfältet kring kultur, hjärna och hälsa. Han har tidigare initierat, och varit ledare för satsningen ”Kultur och hälsa” vid Göteborgs Universitet. Sedan år 2011 deltar han som koordinator för Cultural Brain Initiative, Centrum för Kultur, Kognition och Hälsa vid Karolinska Institutet i Stockholm. Den Kulturella Hjärnan Gunnar är redaktör för deras hemsida och en ofta anlitad föreläsare såväl i Sverige som i övriga Norden. Du kan också höra Gunnar tala om musikens helande krafter i inledningen till Håkan Hellströms låt ”Bit dig i läppen”. Håkan hittade hemsidan, tyckte att den var intressant och valde därefter att använda en introduktionstext skriven av Gunnar Bjursell i sin låt. Till podden.